خبرگزاری مهر، گروه استانها: شهرهای استان سمنان دوباره در وضعیت زرد کرونایی قرار گرفتند و این یعنی هشدار برای بازگشت شرایط قرمز یا همان وخیم که در چند ماه اخیر با آن دستوپنجه نرم کردیم این یعنی یک گام تا قرنطینه دوباره، تعطیلی همهچیز و فلج شدن دوباره جریان زندگی مردم.
دراینبین اما به نظر میرسد رعایت بیشتر نکات بهداشتی و بهخصوص حفاظت فردی در برابر ویروس کرونا میتواند روند قرمز شدن شهرهای استان سمنان را به تأخیر بیندازد. از یکسو باید گفت همجواری استان سمنان با مراکز تجمع و کانونهای شیوع کرونا مانند تهران، قم، خراسان و حتی استانهای شمالی کشور، کمی شرایط را در کنترل کرونا دشوار ساخته و از سوی دیگر نیاز به همکاری و همراهی بین مردم و دستگاههای ذیربط دوباره احساس میشود.
شیوع دوباره کرونا در استان سمنان
مدتی میشود که دوباره آمارهای شیوع کرونا از سوی دانشگاههای علوم پزشکی سمنان و شاهرود بهطور رسمی اعلام نمیشود اما آمارهای غیررسمی از بستری شدن ۸۰ نفر تا روز بیست و نهم تیرماه ۹۹ در بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سمنان و بستری شدن ۷۱ نفر در شاهرود و میامی خبر میدهند وضعیتی که بیشباهت بهروزهای ابتدای اسفندماه ۹۸ نیست.
باید چه کرد تا دوباره شیوع کرونا آنهم از نوع حاد آنکه مرگومیر بسیاری از مردم استان سمنان را در پی داشت، تکرار نشود. کارشناسان دو گروه را دراینبین مسئول میدانند نخست مسئولان و دولتمردان در تمام ارگانها و نهادهای مرتبط با حوزه سلامت، جامعه و تصمیمسازان اصلی و گروه دوم مردم؛
رابطه دولت و مردم در کاهش کرونا
علیرضا معصومی جامعهشناس و محقق درباره ارتباط این دو گروه به خبرنگار مهر، میگوید: اگر میخواهیم به قضاوت نزدیک بهواقعیت و انصاف برسیم باید دولت را در دو بخش ببینیم وزارت بهداشت که انصافاً عملکرد بسیار فراتر از انتظاری در حوزه کرونا داشت و سایر بخشهای دولتی و تصمیمساز که اصلاً آنطور که بایدوشاید نتوانستند در مدیریت شرایط موفق عمل کنند.
معصومی بابیان اینکه فداکاریهای پرسنل درمان و بهداشت بسیاری از کاستیهای دیگر بخشهای دولتی را پوشش داد اما ناکارآمدی بسیاری از ارگانها و ادارات در دوران کرونا به رخ مردم کشیده شد اداراتی که کرونا ثابت کرد اصلاً بودن و نبودنشان فرقی به حال مردم نداشته است.
وی عجله در اعلام وضعیت سفید، اجبار دانشگاههای علوم پزشکی به ندادن آمار به مردم و رسانهها، عادیسازی شرایط، عدم مهیاکردن زیرساختها در روزهایی که جامعه سفید شده بود و بهترین فرصت برای ریکاوری جامعه بود چراکه میدانستیم کرونا همچنان وجود دارد، بازگشایی استخرها، تالار عروسی، باشگاههای ورزشی و سینماها و … با علم به اینکه میتواند شرایط را بد جلوه دهد، اصرار ورزیدن بر ادامه کار کارخانهها و مراکز تجمع و دیگر موارد را در زمره اشتباهات دولت دانست و افزود: این اقدامات سبب شد تا کادر درمانی هر چه رشته بودند پنبه شود.
کارهایی که دولت نباید انجام میداد
این کارشناس بابیان اینکه دومین موضوعی که به نظر میرسد دولت نباید آن را انجام میداد اعلام همگانی وضعیت رنگها در شهرها بود، گفت: وضعیتهای قرمز و زرد و … تنها شاخصهایی برای تصمیمسازی در حوزههای بالادستی است و بیان آن به جامعه سبب شد تا مردم وضعیت سفید را بهمثابه اتمام کرونا در نظر بگیرند و رعایتها کم شود تا جایی که پس از ماه رمضان بیش از ۸۰ درصد جامعه حتی ماسک هم نمیزدند. از سویی دولت از زمان بهدستآمده در دوران سفید شدن شهرها برای بهبود زیرساختها بهره نبرد و برای مثال حتی نتوانست تاکسیرانی را سامان دهد.
معصومی با اشاره به شائبههای متفاوت درزمینهٔ داروهای درمانی بهمثابه دیگر ایرادی که در کرونا پدید آمد، ابراز کرد: مردم بهواقع دیگر از اخبار گوناگون خسته شدهاند یک روز اعلام میشود درمان کرونا رسید روز دیگر میگویند محققان فلان کشور دارویی ساختهاند روز دیگر همان دارو تکذیب و نقض میشود روز بعد نام دارویی جدید به میان میآید درنتیجه مردم سردرگم هستند به نظر میرسد دولت اگر تمرکزش را روی مدیریت شرایط فیزیکی جامعه مانند بهبود وضعیت تاکسیها، جلوگیری از تراکم در مراکز شهرها، نردهکشی در برخی مناطق و … میگذاشت نتیجه بهتری دست میداد.
روزهای پیش رو حساس هستند
دکتر اسماعیلی از پزشکان استان سمنان اما نظری دیگر دارد، وی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، میگوید: اینکه در این ماهها چه گذشته و چه کسی مقصر است اهمیتی ندارد امروز باید بهروزهای پیش رو بهخصوص زمستان سخت ۹۹ فکر کرد که امکان همهچیز وجود دارد.
اسماعیلی بابیان اینکه مدیریت شرایط پیش رو از طریق دولت و مردم مهمترین اصلی است که امروز رسانهها باید به آن بپردازند، تأکید کرد: روند کنترل کرونا با رعایت مردم و آگاهی عمومی خوب پیش رفت اما باید در نظر داشت که ویروس همتغییر رفتار داده بود و ظاهراً کمی ضعیفتر شده بود حتی در ماه گذشته به شکل التهابهای گوارشی ضعیف هم بروز کرد پس همه موفقیتها را هم نباید به عملکرد جامعه و دولت ارتباط داد این را میگویم تا به این هشدار برسم که اگر رعایت مردم و مدیریت بهتر مسئولان نباشد دوباره به مشکلات عدیدهای بر خواهیم خورد.
وی میافزاید: درست است که هنوز نمونهای از ابتلای دوباره فرد به کرونا گزارش نشده اما گمانهزنیها دراینباره نیز ادامه دارد درنتیجه نباید با خیال راحت درباره رفتار ویروس در پاییز و زمستان پیش رو قضاوت کرد کرونا نشان داده از دیگر همخانوادههای خود اگر نگوییم قویتر، بلکه مقاومتر است و همین علت سبب شده تا در یافتن قطعی درمان آن عاجز باشیم پس هنوز هم باید اصل را بر پیشگیری قرارداد که در آن رفتار همگانی جامعه اصلی سرنوشتساز است.
ماسک و دستکش الزامی است
این پزشک بابیان اینکه امروز باید دوباره استفاده از ماسک و دستکش، ضدعفونی دستها نشستن آنها، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، تعطیلی فوری اماکن تجمع، ساماندهی حملونقل و تاکسیهای درونشهری، قطارها، اتوبوسها، بانکها و ادارات، داروخانهها و دیگر مراکزی که ریسک ابتلای بالایی دارند صورت گیرد تا بتوانیم در راستای پیشگیری موفقتر عمل کنیم.
اسماعیلی ادامه میدهد: برخی تحقیقات از کانادا و ایتالیا نشان میدهد هر فرد کرونایی میتواند سه الی چهار نفر دیگر را مبتلا کند در مقایسه با آنفولانزا که هر نفر میتوانست یک نفر را مبتلا کند این موضوع قابلتوجه به نظر میرسد درنتیجه از دیدار بهخصوص با سالمندان باید پرهیز کرد. فاصله را با افرادی که سابقه بیماری قلبی، تنفسی، عروق، کلیه و بیماریهای خاص و دیابت و … دارند میبایست رعایت کرد و درنهایت اصول حفاظت فیزیکی را بار دیگر تبیین کرد.
وی میافزاید: الزام استفاده از ماسک در اماکن عمومی طرح خوبی است که دولت مصوب کرده اما موضوع مهمتر از مصوب کردن طرحها این است که ما بتوانیم آن را به بهترین نحو اجرا کنیم. از سوی دیگر میتوان الگوهای مقابله در کشورهایی مانند نیوزیلند را بومیسازی کرد کشوری که هفته پیش جشن اتمام کرونا را گرفت.
تعطیلی اماکن
ورزش و جوانان باشگاهها و اماکن ورزشی را تعطیل کرد از سوی دیگر فعالیتهای فرهنگی و هنری ارشاد اسلامی و کتاب خانههای عمومی نیز تعطیل شدند و اینها دوباره نشان میدهد که مسئولان برای کنترل شرایط کرونایی اقدامات خوبی را در دستور کاردارند از روز بیست و هفتم تیرماه ۹۹ در بسیاری از شهرهای استان سمنان ضدعفونی معابر و پارکها توسط شهرداریها شروعشده و گمان میرود با تداوم شرایط این موضوع با حضور گروهها جهادی در سطح جامعه دوباره رونق بگیرد.
موضوع قابلتوجه اما این است که ایام محرم، سالگرد گرامی داشت دفاع مقدس، دهه ولایت و امامت نیز نزدیک است و به نظر میرسد اجتماعات مرتبط با آئین معنوی و مذهبی در سطح استان سمنان در کنار بازگشایی مدارس و دانشگاهها رواج خواهد یافت اما نکته ویژه در این ایام الزام به رعایت مسائل بهداشتی است.
الزام رعایت بهداشت واجب است
نماینده ولیفقیه در استان سمنان و عضو خبرگان رهبری در نشست تبیین برنامههای غدیر و دهه امامت و ولایت از کسانی که کمیته بهداشت را مقصر تعطیلی حسینیهها، مصلاها و … میدانند انتقاد کرد و با خطا دانستن این نوع برخورد گفت: این نوع صحبتها که کمیسیون بهداشت چرا به مکانهایی مانند مصلاها تأکید کرده درست نیست و این نوع ادبیات را نمیپسندم.
آیتالله سید محمد شاهچراغی گفت: ما تابع دستورات ستاد بهداشت هستیم و نمیتوانیم یکقدم از تصمیمات آن جلوتر یا عقبتر باشیم زیرا رهبر معظم انقلاب اسلامی این امر را مورد تأکید قرار دادهاند هرچه ستاد بهداشت گفت باید اطاعت کرد و لذا در اعیاد غدیر باید این موضوع در دستورکار باشد از سوی دیگر اگر قرار است جمعی مذهبی در اعیاد غدیر داشته باشیم حتماً باید رعایت مسائل بهداشتی صورت گیرد.
وی درباره برنامههای معنوی این ایام گفت: خرجهای خوبی در اعیاد غدیر در سطح استان برگزار میشود حتی کسانی هستند که خرجهای ی مانند اطعام چند صد نفر را در سالهای قبل بر عهده داشتهاند امسال اما همه کمکها باید گردآوری و با کمک نهادهایی مانند سپاه بهصورت یکپارچه بین همه مردم و نیازمندان توزیع شود و کسی جا نماند تا بتوانیم به ندای رهبر معظم انقلاب اسلامی لبیک گفته و از ظرفیتهای خوبی که داریم نیز بهره ببریم.
این سخنان اما حجت را بر مردم تمام و اهمیت رعایت مسائل بهداشتی را دو چندان میکند همانطور که رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز حتی در دیدار ویدئوکنفرانسی و از راه دور با نمایندگان مجلس و حتی در مکانی که تجمعی هم وجود نداشت از ماسک استفاده کردند.
نقش حساس مردم
دراینبین اما نقش مردم چیست؟ دیگر پزشک استان سمنان درباره این موضوع معتقد است: مردم نقشی مهم دارند زیرا تصمیمات دولت بدون مشارکت مردم فایدهای نخواهد داشت به نظر میرسد امروز مسئولیت مدنی مردم بیش از هر زمانی است و باید این موضوع را در نظر داشت که مردم یک جامعه مانند دانههای زنجیری هستند که هر کدام جایگاهی دارند و البته نقشی در همبستگی این زنجیر پس باید گفت حتی کوچکترین افراد نیز در این برهه حساس نقشی حیاتی دارند.
امیر رضا محمدی در گفتگو با خبرنگار مهربا تأکید بر ضرورت رعایت بهداشت فردی در کنار رعایت مسائل اجتماعی مانند استفاده از ماسک و دستکش، ابراز داشت: کافی است که مردم برای کارهای ضروری از خانه خارج و از حضور در گردهماییها، عروسیها، عزاداریها، مراکز تجمع، مهمانیها و … پرهیز کنند امروز به لطف فناوری نیاز به بانکها نیز به حداقل رسیده و میتوان گفت عدم حضور غیر الزامی در جامعه میتواند بهترین راهکارها باشد.
وی افزود: رسانهها نیز نقشی حساس دارند به نظر میرسد مردم هنوز خطر کرونا را درک نکردهاند کافی است یک بار فقط درباره عملکرد دستگاه ونتیلاتور اکسیژن برای مردم توضیح شفاف داده شود که این دستگاه دارای چه شرایط دشواری برای بیماران است تا همین امر سبب شود بسیاری از مردم کرونا را جدی بگیرند از سوی دیگر کافی است مردم به این جمله بیندیشند که چون من خانواده ام را دوست دارم پس رعایت میکنم.
باید مراقب بود
موج دوم کرونا زودتر از پیشبینی مسئولان به استان سمنان بازگشت تا دوران سفید شدن شهرهای این استان کوتاه باشد. برخی پیشبینیها حاکی از بازگشت کرونا در اواخر شهریور و اوایل پاییز خبر میداد اما به نظر میرسد شرایط برگشته است.
امروز اما چالشهایی پیش روی استان وجود دارد آئینهای معنوی و مذهبی، بازگشایی مدارس و دانشگاهها و مراکز اداری در کنار سیستمهای عمومی چون ادارات، حملونقل و … که درنهایت باید دید مسئولان و مردم چطور با تعامل خود از پس این مشکلات نیز بر خواهند آمد.
نظر شما